Vber Travel

Buszbérlés06-76/483 ..mutat

Utazási információk06-76/480 ..mutat

Hungarikumok napja

 • Programok
 • Ország, város
 • Fontos információk
 • Jelentkezés
2018. április 7
 • Gyermekkedvezmény: -12%
 • Nyugdíjas kedvezmény -10%
 • Törzsutas kedvezmény: -10%
Autóbusz
Önellátás
Biztosított

Kiskunhalas, Bátya és Kalocsa

Találkozás Kecskeméten a volt Domus parkolóban, indulás a reggeli órákban. Első megállónk Kiskunhalas, ahol több mint 100 éves hagyománya van a csipke varrásának.  Ezért is keressük fel a Csipkeház és Múzeumot, ahol a Halasi Csipke történetét bemutató állandó kiállítást járjuk be. A csipke elkészítése roppant aprólékos, időigényes. Százszázalékos kézi munkát igényel, amelyet hófehér, leheletfinom cérnával és a szinte láthatatlan tűvel végeznek. Készítésének titkát csak a beavatottak, a halasi csipkevarrók ismerik. A technika, bár több mint 110 éves, a csipkék mégis minden évben új motívumokkal bővülnek, melyekben a hagyomány a jelenkor értékeivel társul.
A múzeum bejárása után továbbutazunk Bátyára, ahol a bátyai fűszerpaprika történetével ismerkedünk a Paprika Múzeumban. A paprika őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika, az indiánok ismerték és termesztették. Európába Kolumbusz második útján került be. Kezdetben dísz- és szobanövény, gyümölcse orvosság. Magyarországra a 16. században a törökök révén került be, 18. századtól termesztették, először Szegeden, pár évre rá Kalocsán és vonzáskörzetében.
Következő állomásunk Kalocsa, mely a népművészetével került a Hungarikumok listájára. Ha valaki Kalocsán jár, nem hagyhatja ki a Porcelánmanufaktúrát, így mi is odamegyünk üzemlátogatásra. Itt a látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás minden folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. Bemutatják nekünk a porcelánöntés, porcelántisztítás, porcelán mázazás folyamatát, és ha kedvet kapunk hozzá, mi is kipróbálhatják, hogyan is lesz a folyékony masszából kecses porcelán váza. Továbbhaladva a manufaktúra szakemberei engednek betekintést a porcelánfestés mesterfogásaiba, és átélhetjük, ahogyan a sokszínű kalocsai népművészeti motívumok életre kelnek a festőasszonyok finom ecsetvonásai nyomán.
A kedvezményes porcelán vásárlási lehetőség után a
Népművészeti Tájházhoz látogatunk el. A ház mintegy 200 éves úgynevezett „partos ház”, melynek első három helyisége eredeti formájában mutatja be a régi paraszti életet, míg a valamikori kamra helyén egy kis kiállítás keretében kísérhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését. Világhíres a kalocsai hímzés, a csipkéhez hasonló riselin, a tojás-, bútor- és falpingálás. Hazánkban egyedülálló módon itt pingálják az asszonyok a lakószobák falát, a házak tornácát.
Kecskemét felé még megállunk egy fagyira, a sokak által ismert és szeretett soltvadkerti Korona Cukrászdába. Érkezés Kecskemétre a késő esti órákban.

Magyarország

Általános információk

 • Hivatalos megnevezés: Magyar Köztársaság
 • Főváros: Budapest
 • Államforma: köztársaság
 • Terület: 93 036 km2
 • Vallás: katolikus (66%), protestáns (28%)
 • Hivatalos nyelv: magyar
 • Időeltérés: nincs

Földrajz: Magyarország a Kárpát-medence középső és nyugati, alacsony fekvésű harmadára terjed ki, kétharmad része

Magyarország Közép-Európában, a Kárpát-medencében fekvő, tengerparttal nem rendelkező ország. Az országot északról Szlovákia, északkeletről Ukrajna, keletről és délkeletről Románia, délről Szerbia és Horvátország, délnyugatról Szlovénia, nyugatról Ausztria határolja.

Fő- és egyben legnépesebb városa Budapest. 100 000 lakosnál népesebb városai még Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét és Székesfehérvár.

Az ország 1955 óta ENSZ, 1990-től az Európa Tanács, 1996 óta – egyebek között – az OECD, 1999 óta a NATO, 2004 óta az Európai Unió, 2007. december 21-e óta pedig a schengeni övezetnek is tagja, és egyik alapítója az úgynevezett Visegrádi Együttműködés szervezetnek.

Az ország és az állam hivatalos neve 2011. december 31-ig az alkotmány szerint Magyar Köztársaság volt, 2012. január 1. óta az Alaptörvény szerint Magyarország. Államformája köztársaság.

 

A részvételi díj tartalmazza: Az utazás költségét (autóbusz) és az idegenvezetés díját.
A részvételi díj nem tartalmazza: A fakultatív belépők összegét.

Belépők:
Csipkeház és Múzeum: kb. 500 Ft
Paprika Múzeum: kb. 400 Ft
Porcelánmanufaktúra: kb. 1.000 Ft
Tájház: kb. 500 Ft

A fakultatív belépők tájékoztató jellegűek!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

A jelentkezéseket akkor tudjuk véglegesnek tekinteni, ha a fenti részvételi díjat, de minimum a 40%-át előlegként kiegyenlítették. /A fennmaradó összeget az indulás előtt 1 hónappal ki kell egyenlíteni/

Részvételi díjat rendezni lehet:

 • személyesen irodánkban
 • átutalással a visszaigazolás, valamint a számla megérkezése után

Szóljon hozzá!